Moeite met opstaan? Sta-op stoel?

Ouderen die moeite hebben met opstaan blijven vaak ongewenst lang zitten. Zij staan slechts enkele keren per dag op. Het iets te drinken halen wordt uitgesteld, net als de toiletgang en het even naar buiten lopen. Opstaan is een dagelijkse handeling die een basisvoorwaarde is voor zelfredzaamheid.

Vaak zie je bij een elektrische sta-op stoel dat de gebruikers passief, onzeker en afhankelijk worden. De ouderen zetten de beweging niet zelf in, maar ondergaan de beweging passief. Hierdoor gaan de spierkracht en de coördinatie achteruit.

Het is belangrijk dat de oudere naar eigen kunnen actief blijft, makkelijker beweegt en minder afhankelijk is. De natuurlijke manier van opstaan is ook noodzakelijk bij het opstaan van het bed, van het toilet en als er een bezoek gebracht wordt aan kennissen of familieleden die geen sta-op stoel hebben.

Opstaan uit de stoel

Sta-op stoelen zijn soms noodzakelijk om in bepaalde thuissituaties zelfredzaam te blijven. Als ouderen tijdig overgaan op een sta-op hulp, blijven zij langer actief zonder al te veel lichamelijke beperkingen. Door het hebben van meer opstamomenten per dag werkt dit functieonderhoudend. De oudere gaat meer lopen, reiken, enz. in huis en dit is een belangrijk deel van de “dagelijkse oefening”.

Koop niet pas een sta-op stoel als opstaan helemaal niet meer lukt. Er is dan al veel spierkracht en coördinatievermogen verloren gegaan omdat de sta-op beweging al minder is geoefend.